flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Харківський окружний адміністративний суд прийняв участь у конференції «Доступ до правосуддя та судових послуг»

23 жовтня 2013, 14:43

Керівник апарату Харківського окружного адміністративного суду Валентина Лисенко прийняла участь у конференції «Доступ до правосуддя та судових послуг», що пройшла 22 жовтня 2013 року у м. Львові. Організаторами зустрічі виступили: Львівський окружний адміністративний суд, Територіальне управління Державної судової адміністрації у Львівській області, НУО «Право і Демократія», Проект USAID «Справедливе правосуддя».

Метою даного заходу стало:

§                   Обговорення кращого досвіду в галузі забезпечення доступу громадян до правосуддя та судових послуг;

§                   Визначення проблем, перешкод і шляхів покращення доступу людей з обмеженими можливостями до правосуддя та судових послуг;

§                   Вироблення рекомендацій для керівництва органів судової влади та судів для покращення доступу громадян до правосуддя та судових послуг;

§                   Визначення напрямів співпраці між судовою владою та громадянським суспільством для забезпечення доступу громадськості до правосуддя в Україні відповідно до європейських стандартів.

Учасниками конференції були представники українських судових установ, зокрема Вищого адміністративного суду України, Ради суддів України, Державної судової адміністрації України, місцевих і апеляційних судів, територіальних управлінь Державної судової адміністрації України; представники громадянського суспільства, включаючи неурядові організації, що представляють людей з обмеженими можливостями; представники Агенства США з міжнародного розвитку (USAID) та Проекту USAID «Справедливе правосуддя».

Оскільки Харківський окружний адміністративний суд має вагомий досвід в покращенні доступу до правосуддя та робить значні успіхи в цьому напрямку, організатори конференції запросили Валентину Лисенко виступити у сесії «Покращення доступу до правосуддя через підвищення якості судових послуг – оцінка якості функціонування суду».

Під час свого виступу Валентина Лисенко приділила значну увагу пілотному дослідженню внутрішньої оцінки якості роботи суду, яке було проведено у Харківському окружному адміністративному суді у 2012 році: порядку організації оцінювання, збору і обробки інформації та результатам. Також керівник апарату суду розповіла про ті зміни і покращення, які відбулись у суді після застосування тих рекомендацій, які були запропоновані за результатами оцінювання, а саме:

1.                Створення юридичної клініки;

2.                Встановлення пандусів для людей з обмеженими можливостями;

3.                Удосконалення інформаційного наповнення сайту;

4.                Функціонування інформаційних кіосків для відвідувачів суду;

5.                Проведення регулярних інструктажів, семінарів, нарад з працівниками суду та суддями, в тому числі щодо етичних стандартів суддівської професії;

6.                Організація обміну досвідом із колегами;

7.                Проведення зустрічей із представниками органів державної влади, зокрема щодо налагодження співпраці в реалізації проекту «Електронний суд»;

Проведення таких заходів як дана конференція має вагоме значення, оскільки саме співпраця та обмін власним досвідом допоможуть у реалізації намічених планів з покращення судової гілки влади та органів правосуддя.