flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Харківські судді вирішували проблеми застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод

11 вересня 2013, 12:08

9-10 вересня 2013 року у Харківському апеляційному адміністративному суді в рамках проекту Twinning «Підвищення ефективності та якості управління адміністративних судів в Україні» проходив семінар з питань застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини, в якому прийняли участь судді Харківського окружного адміністративного суду.

Почесними гостями та тренерами даного семінару були: судді Вищого адміністративного суду України Валентина Ємельянова, Тетяна Стрелець, Олександр Гашицький (суддя у відставці), Олександр Ситников; експерт проекту Twinning, суддя Верховного адміністративного суду Литви Віргіліус Валанчус; експерти Координатора проектів ОБСЄ в Україні Назар Кульчицький та Тетяна Фулей; національний спеціаліст проектів Координатора проектів ОБСЄ в Україні Надія Скрипка; директор Харківського регіонального відділення Національної школи суддів України Валентина Коржик.

Одним з тренерів семінару була суддя Харківського окружного адміністративного суду Людмила Волкова, яка доповідала про такі основні права людини, як право на справедливий суд, забезпечення свободи думки, совісті, релігії, аналізувала судову практику щодо застосування ст. 6, 9 та 11 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Окрім цього, в рамках даного заходу були розглянуті такі питання, як: загальні вимоги щодо підстав, необхідних для втручання у права гарантовані Конвенцією; право на повагу до приватного життя: застосування в адміністративному судочинстві; захист права власності; особливості розгляду справ щодо біженців та шукачів притулку; право на вибори до законодавчого органу. Всі ці питання були обговорені суддями, які виявляли недоліки у дотриманні цих прав українськими судами та у регулюванні їх застосування на законодавчому рівні  і шукали шляхи усунення цих недоліків.

      По завершенню дводенного семінару найактивніші його учасники отримали відзнаку як такі, що найбільше приймали участь в обговоренні поставлених питань. Серед них був суддя Харківського окружного адміністративного суду Сліденко Андрій Вікторович, який отримав у подарунок Практичний посібник із судової практики застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.