flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Адміністративні суди не розглядають позови про затримання іноземців у зв’язку із видворенням

22 липня 2013, 12:22

Вищим адміністративним судом підготовлено інформаційний лист від 16 липня 2013 року № 986/12/13-13 у зв’язку із виникненням у судовій практиці питань відносно визначення компетенції адміністративних судів у вирішенні справ про затримання іноземців та осіб без громадянства у зв’язку із примусовим видворенням чи незаконним перебуванням цих осіб на території України.

Постанова адміністративного суду є підставою для примусового видворення іноземців чи осіб без громадянства з України. Для цього центральний орган виконавчої влади, який забезпечує реалізацію державної політики у сфері міграції, органи охорони державного кордону чи органи Служби безпеки України звертаються до адміністративного суду з відповідним позовом.

Проте Кодекс адміністративного судочинства України не дає право цим суб’єктам владних повноважень на звернення до адміністративного суду з позовом про затримання іноземців чи осіб без громадянства, а адміністративний суд позбавлений компетенції відносно розгляду такого позову.

«У випадку подання такого позову адміністративний суд повинен відповідно до пункту 1 частини 1 статті 109 КАС України відмовити у відкритті провадження щодо по адміністративній справі чи згідно пункту 1 частини 1 статті 157 КАС України припинити провадження по справі», - відмічається у листі ВАСУ.

Крім того, вказується, що положення постанови Пленуму ВАСУ від 25 червня 2009 року № 1 «Про судову практику розгляду спорів відносно статусу біженця, видворення іноземця чи особи без громадянства з України та спорів, пов’язаних із перебуванням іноземця чи особи без громадянства на Україні» відносно розгляду та вирішення адміністративними судами справ з позовними вимогами про затримання іноземців чи осіб без громадянства у зв’язку з їх примусовим видворенням, враховуючи зміни законодавства, урахуванню при здійсненні правосуддя не підлягають.

 

 

Джерело: http://www.yurpractika.com

 

19.07.2013