flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Обмін електронними документами між Харківським окружним адміністративним судом та учасниками судового процесу.

29 березня 2013, 14:20

Державною судовою адміністрацією України запроваджено пілотний проект з обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу. Пілотний проект розроблено на виконання рішенням Ради суддів України від 29 лютого 2008 року № 38 щодо створення Єдиної судової інформаційної системи.

Харківський окружний адміністративний суд , як пілотний суд, який впроваджує всі інноваційні підходи, в тому числі і має вагомий досвід у автоматизації судочинства, обрано Державною судовою адміністрацією України для участі у вказаному проекті, та відповідні заходи щодо його реалізації розпочались 26 листопада 2012 року.

Наказом Державної судової адміністрації України № 105 від 07 вересня 2012 року затверджено Тимчасовий регламент обміну електронними документами, що детально описує механізм реєстрації та порядок роботи користувача в Системі – спеціальній програмі, розміщеній на офіційному веб-порталі судової влади України (http://court.gov.ua/), саму процедуру здійснення такого електронного документообігу та вимоги до електронних документів. Визначає порядок подання учасниками судового процесу до суду документів в електронному вигляді, а також надсилання таким учасникам процесуальних документів в електронному вигляді, паралельно з документами у паперовому вигляді відповідно до процесуального законодавства.

Створення Єдиної інформаційної системи в Україні сприятиме розвитку правосуддя, оскільки полегшить та прискорить процес документообігу між суб’єктами господарювання, судами та суб’єктами владних повноважень.

Соціальним результатом проекту стане значна економія коштів Державного бюджету на розвиток інформаційної інфраструктури судів, оплату поштових відправлень сторонам процесу, витрат на закупівлю паперу, картриджів, комп’ютерного обладнання та іншої оргтехніки.

Економічний результат – покращення інвестиційної привабливості України, забезпечення конституційних прав громадян щодо доступу до правосуддя, підвищення довіри суспільства до судів.

Поряд з цим доцільність, корисність та прогресивність такого заходу істотно підвищить оперативність судів, зменшить ризики втрати документів, мінімізує можливість пропущення строків, відведених на вчинення процесуальних дій та судових засідань, а також захистить інформацію від несанкціонованого доступу сторонніх осіб та зробить більш надійним зберігання даних (резервне копіювання).

Бажаючи здійснити внесок в розбудову правового суспільства та за підтримки нашої ініціативи Харківською обласною державною адміністрацією, Харківський окружний адміністративний суд 29 березня 2013 року провів «Круглий стіл». У заході прийняли участь представники Харківської обласної ради, Харківської міської ради, Юридичного департаменту Харківської обласної державної адміністрації, Управління Служби безпеки України у Харківській області, Прокуратури Харківської області, Прокуратури міста Харкова, Головного Управління Міністерства Внутрішніх Справ України в Харківській області, Харківського міського управління Головного Управління Міністерства Внутрішніх Справ України в Харківській області, Головного управління юстиції в Харківській області, Харківської обласної митниці, Головного управління Державної міграційної служби України у Харківській області, Головного управління Державної казначейської служби України у Харківській області, Державної податкової служби у Харківській області, Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області, Державної фінансової інспекції в Харківській області, Харківського обласного центру зайнятості, Харківського міського центру зайнятості, Харківського прикордонного загону Східного регіонального управління Державної прикордонної служби України.

Під час круглого столу обговорювались питання впровадження пілотного проекту, механізми обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу, застосування електронного цифрового підпису.

Керівник апарату Харківського окружного адміністративного суду Валентина Лисенко ознайомила учасників круглого столу із Стратегією розвитку Єдиної судової інформаційної системи на 2012-2014 роки, першочерговим завданням якої є запровадження «Електронного суду», тобто проекту щодо обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу.

Спеціаліст відділу контролю та аналітичного, статистичного, інформаційного забезпечення суду Марина Панова наголосила на загальних питаннях впровадження проекту «Електронний суд», а саме: його суті, стратегічних цілях, результатах впровадження.

Начальник відділу організації судового процесу та інформаційних технологій Ірина Карамушко наглядно в режимі онлайн продемонструвала порядок реєстрації користувачів в системі обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу.

По завершенню виступів відбулось обговорення поставлених питань.

Таким чином, Харківський окружний адміністративний суд зробив перші кроки до плідної співпраці в реалізації пілотного проекту з обміну електронними документами між судом та представленими на круглому столі структурами.