flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Міжнародна конференція з ІТ-технологій в адміністративних судах.

07 червня 2013, 14:04

4-5 червня у Вищому адміністративному суді України відбулась Міжнародна конференція з ІТ-технологій в адміністративних судах. Від Харківського окружного адміністративного суду у конференції приймала участь керівник апарату суду Валентина Лисенко.

Захід був організований у межах проекту Європейського Союзу Twinning «Підвищення ефективності та якості управління адміністративними судами в Україні». Мета конференції – обговорення стратегічного плану, який розроблено в рамках співробітництва ЄС-Twinning з відповідними партнерами, дослідження взаємозв‘язку між запровадженням інформаційних технологій в адміністративній юстиції та загальною концепцією інформатизації в Україні, обговорення моделей робочих процесів в адміністративному судочинстві з точки зору впровадження передових сучасних технологій.

Відкривав захід заступник Голови Вищого адміністративного суду України Михайло Цуркан, який своїм вступним словом зазначив, що питання впровадження нових технологій у судову систему – це не тільки данина моді, але й один із шляхів прозорої діяльності суду та забезпечення доступності громадян до судочинства.

Про досвід адміністративних судів Литви розповів Голова Верховного адміністративного суду Литви Річардас Пілічаускас. За його словами, головна мета інформатизації судів – зробити так, щоб людям, в першу чергу, було зручно звертатися до суду. Також громадяни і підприємства матимуть право подати заяву до суду в електронному вигляді. Кожен громадянин матиме можливість подати позовну заяву, ознайомитися з матеріалами справи, сидячи в себе вдома за комп’ютером. Використання ІТ допомагає зекономити гроші як громадянам, так і державному бюджету країни.

Заступник генерального директора ДП «ІСС» Віталій Живаєв розповів про сучасні технології в українському судочинстві - від електронного документообігу до електронного суду.

Голова судової палати Апеляційного адміністративного суду м. Гетеборг (Швеція) Гьоран Бодін повідомив про інформаційні технології, спрямовані на потреби споживачів, що підвищує рівень мобільності та надання нових послуг через цифрові канали.

Помічник Генерального секретаря у справах адміністративних трибуналів та апеляційних адміністративних судів Державної ради Франції Селін Гібе у своєму виступі висвітлила тему узагальнення процедур електронного документообігу та електронних форм документів у адміністративних судах Франції.

Поділитися своїм досвідом в удосконаленні організації роботи суду мала змогу і Валентина Лисенко, оскільки Харківський окружний адміністративний суд має багатий досвід впровадження інформаційних технологій в роботу суду. У своєму виступі керівник апарату Харківського окружного адміністративного суду презентувала всі ті новації, які застосовуються судом, серед яких: електронна система діловодства, офіційний веб-сайт, на якому відображається уся корисна інформація для користувачів, два інформаційні кіоски – програмно-технічний комплекс, який надає доступ відвідувачам суду до загальної інформації про суд, до інформації про справи, що знаходяться у провадженні в суді, запровадження системи відеоконференцзв`язку, а також пілотної програми «Електронний суд». Доцільність, корисність та прогресивність впровадження вищевказаної програми істотно підвищить оперативність судів, зменшить ризики втрати документів, мінімізує можливість пропущення строків, відведених на вчинення процесуальних дій та судових засідань, а також захистить інформацію від несанкціонованого доступу сторонніх осіб та зробить більш надійним зберігання даних. На даний час електронне судочинство тільки розвивається. Діючі сервіси не враховують усі аспекти судочинства. Внаслідок цього існують деякі проблеми, а саме: проблема відсутності єдиних вимог щодо формування справи в електронному вигляді та формування уніфікованих шаблонів, проблема відсутності нормативно затверджених, єдиних підходів до ведення електронних документів, проблема здійснення взаємодії систем різних судів, проблема забезпечення безпеки інформації, яка зберігається у системі,. Однак, на даний час спеціалісти разом із судами, які задіяні у пілотному проекті працюють над усуненням всіх цих недоліків.

Харківський окружний адміністративний суд постійно приділяє значну увагу організації своєї діяльності по вдосконаленню роботи, і тому серед заходів, які суд застосовує з цією метою можна відзначити: участь у чотирьох колах опитування за методологією карток громадського звітування «Оцінка рівня задоволеності громадян якістю окремих аспектів функціонування судів», а також проведення за власною ініціативою внутрішньої оцінки роботи суду щодо якості судового рішення, своєчасності судового розгляду, ефективності управління судом, задоволеності роботою суду його клієнтами; регулярне проведення семінарів з юридичних та етичних питань для працівників апарату суду, їх участь у спеціальній підготовці, яку проводить Регіональне відділення Національної школи суддів України; обмін досвідом із колегами; створення юридичної клініки для надання безоплатної правової допомоги; започаткування навчально-просвітницького проекту «Суд-шляхи довіри», в межах якого суд відвідують старшокласники шкіл Харкова і області з метою підвищення їх правової обізнаності; участь суддів у Всеукраїнському тижні права, шляхом проведення циклу лекцій у школах Харкова та області; участь у розробці та впровадженні навчально-просвітницького проекту «Судове адміністрування».

Як вбачається із вищевикладеного, Харківський окружний адміністративний суд не даремно визнаний серед кращих адміністративних судів та слугує прикладом для них. Саме в межах даної конференції ми мали змогу поділитися своїм корисним досвідом у сфері вдосконалення роботи судів, в тому числі за допомогою ІТ-технологій.

Плідне обговорення питань, окреслених тематикою конференції, завершиться підготовкою експертами з України та з країн-членів ЄС висновків і рекомендацій.