flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Громадський форум "Громадянин. Суддя. Як судова реформа вплине на кожного з нас"

18 жовтня 2016, 17:33
Громадський форум "Громадянин. Суддя. Як судова реформа вплине на кожного з нас"
 

Судді Харківського окружного адміністративного суду Денис Бездітко та Олексій Котеньов взяли участь у роботі громадського форуму «Громадянин. Суддя. Як судова реформа вплине на кожного з нас», що відбувся 17 жовтня 2016 року у місті Києві.

Під час форуму міжнародні експерти, народні депутати України, члени Конституційної Комісії та представники Адміністрації Президента України, судді, громадські активісти Києва, а також судді, правники, представники громадянського суспільства зі Львова, Одеси та Харкова (за допомогою телемосту) обговорили, як судова реформа вплине на громадян та суддів, які виклики вже постали і яких очікувати в ході її реалізації та які кроки необхідно здійснити для забезпечення успіху реформи. 

Зі вступним словом до учасників форуму звернулись 13:30 - 14:00 Вайдотас Верба, Координатор проектів ОБСЄ в Україні, Х’юг Мінгареллі, Голова Делегації ЄС в Україні, Богдан Нагайло, представник Democracy Reporting International в Україні та доктор Ернст Райхель, Посол Німеччини в Україні.

Панелістами першої секції форуму «Судова реформа – суддям» виступили Ігор Бенедисюк, Голова Вищої ради юстиції, Михайло Жернаков, член правління, провідний експерт групи з судової реформи Реанімаційного пакету реформ, Андрій Козлов, провідний юридичний радник DRI, спостерігач при Конституційній Комісії України, Станіслав Щотка, член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, cекретар кваліфікаційної палати, Леонід Ємець, перший заступник Голови комітету Верховної Ради України з питань правосуддя.

У ході дискусії обговорювались питання щодо нового статусу суддів, нових критеріїв оцінки, відкритих конкурсів, якостей, які повинен мати суддя, способу, яким їх можна виміряти, додаткових тестів, які найкраще впроваджувати, співвідношення «нових» та «старих» суддів, встановлення реформою гарантій справжньої незалежності суддів, основних проблем перехідного періоду реформи, проблеми тимчасової нестачі суддівських кадрів, потенційних переваг нових дисциплінарних процедур, законів та практичних змін, яких не вистачає для успішного проведення реформи.

Друга секція форуму на тему «Судова реформа – громадянам» присвячена обговоренню питань щодо нових механізмів контролю суддів та судової системи, які матиме громадянське суспільство, міри, якооюГромадська рада доброчесності зможе запобігти проходженню корумпованих кандидатів у судову систему, забезпеченння належного балансу між особистими інтересами скаржника та пріоритетним інтересом громадськості щодо захисту правосуддя у новому дисциплінарному провадженні, новітнього запровадження конституційної скарги належною даниною правам людини, стандартам ЄСПЛ та найкращим міжнародним практикам, впливу нових виключних прав адвокатів на представництво в суді на право на справедливий суд, достіпності правової допомоги для людей.

Панелістами секції виступили Олександр Водянніков, національний радник з правових питань Координатора проектів ОБСЄ в Україні, Костянтин Красовський, голова департаменту з правової політики Адміністрації Президента, Роман Маселко, експерт групи з судової реформи Реанімаційного пакету реформ, Валентина Симоненко, Голова Ради суддів України, суддя Верховного Суду, Олександр Прокопенко, суддя Верховного Суду.

Громадський форум організований Democracy Reporting International (DRI) в рамках проекту "Вихід за межі Києва: посилення регіональних суб'єктів змін для сприяння ключовим політичним реформам", що впроваджується DRI у співпраці з Інститутом міжнародних відносин Київського національного університету ім. Тараса Шевченка.