flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Круглий стіл "Актуальні проблеми адміністративного судочинства в податкових спорах"

20 вересня 2016, 15:17

Судді Харківського окружного адміністративного суду Юлія Зоркіна та Олексій Котеньов прийняли участь у круглому столі на тему «Актуальні проблеми адміністративного судочинства в податкових спорах», що відбувся 16 вересня 2016 року у м. Києві.

Захід організовано Всеукраїнською громадською організацією «Асоціація адміністративних суддів України» спільно з Вищим адміністративним судом України, Національною школою суддів України, Громадською організацією «Асоціація податкових радників». 

У круглому столі взяли участь судді, представники фіскальної служби, а також юристи і вчені.

Зі вступним словом звернулася Наталія Шукліна, проректор з науково-дослідної роботи Національної школи суддів України, професор, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України. Вона повідомила присутнім, що із внесенням змін до Конституції України НШСУ віднесли до системи правосуддя. Відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» завдання із підготовки суддів і кандидатів на посади суддів покладається на НШСУ.

Вона також зазначила, що в Україні найбільше підлягає змінам саме податкове законодавство.

Виконуючий обов’язки Голови Вищого адміністративного суду України Михайло Смокович подякував організаторам заходу за допомогу суддям нижчих інстанцій щодо роз’яснення методики розгляду податкових спорів, яким приділяється особлива увага в адміністративному судочинстві. 

Також Михайло Смокович зазначив, що з 30 вересня 2016 року наберуть чинності нові положення Конституції України та Закону України «Про судоустрій та статус суддів», відповідно буде створений Верховний Суд, у складі якого буде діяти Касаційний адміністративний суд із окремою палатою щодо розгляду податкових спорів.

Президент ВГО «Асоціація адміністративних суддів» Олександр Пасенюк зазначив, що основною метою організації є об’єднання всіх суддів адміністративної юрисдикції для виконання ними завдань, покладених Конституцією і чинним законодавством України та їх захисту.

Він закликав суддів, які залишаються працювати в системі адміністративних судів та які формують судову практику, бути наставниками для суддів, які прийдуть на нові місця в судах.

Також слово мала віце-президент ВГО "Асоціація адміністративних суддів" Наталія Блажівська, яка розповіла про реалізацію плану BEPS в ЄС, рекомендації для України та нові Директиви ЄС для боротьби з ухиленням від оподаткування, зазначивши, що ця тема зайняла медіа простір як у країнах ЄС, так і в Україні.

Учасниками заходу було відзначено, що тематика заходу актуальна, оскільки на сьогоднішній день на практиці виникає багато проблемних питань з податковими спорами у контексті зміни практики Верховного Суду України в даному питанні.

«На сьогоднішній день простежується ситуація, що судова практика в даному питанні змінюється, і якщо судді не погоджуються з позиціями Верховного Суду, то їм слід докладніше обґрунтовувати свої рішення.

Адже Верховний Суд України є найвищим судовим органом, і ми обов'язково повинні враховувати його позиції », - підкреслив суддя Вищого адміністративного суду України Ігор Олендер.

            Данило Гетманцев, доктор  юридичних  наук,  Президент   Асоціації  податкових  радників, виступив з доповіддю на тему «Ефективність адміністрування ПДВ. Основні проблеми правозастосування».

На початку свого виступу він анонсував розміщення на платформі TaxLink перелік акцій плану BEPS. За його словами, вже незабаром  цей документ стане доступним для широкого загалу.

У своїй презентації Данило Гетманцев порушив питання правозастосування у сфері оподаткування ПДВ. Він зазначив, що минулорічні зміни в адмініструванні ПДВ призвели до появи чотирьох категорій судових спорів, які неоднозначно сприймаються судами, що породжує низку проблем.

Варто зазначити, що доповідь викликала жваву дискусію, до якої долучився представник ДФС України, заступник директора Департаменту адміністративного оскарження та судового супроводження Сергій Деревцов, який пізніше розглянув тему актуальних проблем судової практики з вирішення податкових спорів.

З цього приводу ним було окреслено загальні проблеми, але зав'язалась жвава дискусія щодо питання, чи необхідно для списання безнадійного податкового боргу внаслідок настання форс-мажорних обставин вказувати статтю 101 Податкового кодексу в сертифікаті з Міжнародної Торгової Палати. Відповідь була спірна, однак вона пролунала, що вчергове доводить значимість таких заходів.

За результатами круглого столу учасникам видано сертифікати.

 

За матеріалами сайту ВГО «Асоціація адміністративних суддів» http://uaajudges.com.ua/uk/post_about/51

«Судебно-юридическая газета» http://sud.ua/news/2016/09/17/95422-problemi-sydebnoj-praktiki-v-nalogovikh-sporakh

Платформа TaxLink http://taxlink.ua/ua/news/taxlink-dopomaga-formuvati-fundament-dlja-roboti-onovlenoi-sudovoi-sistemi.htm