flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

МІЖНАРОДНА КОНФЕРЕНЦІЯ "АДМІНІСТРАТИВНА ЮСТИЦІЯ В УКРАЇНІ: ДОСЯГНЕННЯ ТА ПЕРСПЕКТИВИ"

08 вересня 2016, 16:17

У місті Києві 6 вересня 2016 року пройшла міжнародна конференція «Адміністративна юстиція в Україні: досягнення та перспективи», участь у якій взяли голова Харківського окружного адміністративного суду Юрій Кучма та суддя Харківського окружного адміністративного суду Олексій Котеньов.

Організаторами заходу є Вищий адміністративний суд України, Всеукраїнська громадська організація «Асоціація адміністративних суддів», громадська організація «Асоціація податкових радників», Всеукраїнська громадська організація «Асоціація адвокатів України» та платформа Taxlink.

Учасники конференції обговорювали реформу адміністративної юстиції у контексті національного та європейського досвіду, а також шляхи реформування адміністративного судочинства в Україні.

Зі вступним словом до учасників конференції звернувся в.о. голови ВАСУ Михайло Смокович. Він висловив подяку за участь в конференції як вітчизняних гостей, так і міжнародних. «Особливе спасибі за те, що ви підтримуєте ті демократичні процеси, які зараз проходять в Україні», - зазначив Михайло Смокович, звертаючись до гостей.

Також зі вступним словом виступила президент Асоціації європейських адміністративних суддів Едіт Целлер (Edith Zeller), яка подякувала за запрошення на міжнародну конференцію.

Вона висловила особливу подяку ВГО «Асоціація адміністративних суддів» та безпосередньо віце-президенту Наталії Блажівській, яка тісно взаємодіє з Європейською асоціацією адмінсуддів, зробивши все можливе, щоб презентувати Україну не тільки на європейському, а й на міжнародному рівні.

Едіт Целлер також зазначила, що європейські судді підтримують ті реформаторські процеси, які відбуваються в Україні, і будуть активно допомагати українським суддям у цих процесах.

Про оцінювання роботи судді, роль Асоціації адміністративних суддів та європейську тренінгову мережу суддів і адміністративної юстиції в Європі  розповіли представники адміністративної спільноти Німеччини та Австрії –  генеральний секретар Європейської асоціації адміністративних судів Едіт Целлер, президент Асоціації адміністративних суддів Австрії Зігфріт Кьоніхсхофер, а також генеральний секретар Європейської мережі суддівських тренінгів Войцех Постульські. Досвід європейських колег дозволив українським служителям Феміди провести паралелі національного реформування адміністративної юстиції.

Питання ролі адміністративної юстиції у процесі розбудови правової держави в Україні в аспектах незалежності суду висвітлили у своїх доповідях Президент ВГО «ААС» Олександр Пасенюк, заступник голови Вищого адміністративного суду України Михайло Цуркан, Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков, Президент ГО «Асоціація податкових радників України» Дмитро Гетманцев, Президент ГО «Асоціація адвокатів України» Олег Рачук, експерт Венеціанської комісії, голова ГО «За демократію через право» Марина Ставнійчук.