flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Круглий стіл "Актуальні питання судової реформи в Україні"

06 червня 2016, 15:48

 

3 червня 2016 року в приміщенні Апеляційного суду Харківської області пройшов круглий стіл на тему «Актуальні питання судової реформи в Україні». У даному заході взяли участь судді Харківського окружного адміністративного суду Олексій Котеньов та Андрій Бабаєв.

Відкрили круглий стіл голова Апеляційного суду Харківської області Антоніна Колтунова та голова Громадської організації «Громадський сектор» Анатолій Ряснянський.

У заході прийняли участь представники судового корпусу, адвокатури, експерти з права та представники громадськості.

Під час круглого столу доповідачі та учасники приділяли значну увагу судовій реформі в Україні, зокрема, обговорювали нову редакцію Закону України «Про судоустрій та статус суддів» та зміни, що були внесені до Основного Закону щодо правосуддя.

Дуже цікавим виявилася дискусія та обговорення питань заходу, адже і представники судової влади, і громадськості мали змогу виступити перед аудиторією та висловити свої погляди стосовно судової реформи.

 

Олексій Котеньов, суддя - спікер Харківського окружного адміністративного суду:

- Норма щодо ліквідації Вищого адміністративного суду України у новій редакції Закону України «Про судоустрій і статус суддів», прийнятого парламентом 02.06.2016 року, прямо не узгоджується з позицією експертів Венеціанської комісії щодо відокремлення адміністративної юстиції в окрему вертикаль судової влади. Більш того, редакція нового закону не розглядалась експертами Венеціанської комісії.

На мій погляд, влада намагається позбутися фактично єдиного ефективного органу її контролю. У цьому полягає небезпека для української державності, адже незалежний адміністративний суд необхідний насамперед народу – громадянам та суб’єктам підприємницької діяльності, які захищають  власні права від порушень з боку держави саме в адміністративному суді.

Аналізуючи хід судової реформи, варто відзначити, що вектор, в якому рухається законодавча влада, спрямований на встановлення контролю над судовою системою в цілому та над адміністративною юстицією зокрема.