flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Перший регіональний судовий форум на Харківщині

19 квітня 2016, 17:50


 

18 квітня 2016 року у Харкові відбувся Харківський регіональний судовий форум – другий із серії масштабних регіональних заходів на суддівську тематику, в якому взяли участь судді Харківського окружного адміністративного суду Андрій Бабаєв, Денис Бездітко, Ольга Білова, Олег Біленський, Людмила Волкова, Олена Ізовітова-Вакім та  Олексій Котеньов.

Захід організовано Асоціацією правників України, Асоціацією розвитку суддівського самоврядування України, Радою суддів України за підримки  Democracy Reporting International Ukraine.

Серед запрошених доповідачів та учасників заходу — провідні адвокати, юристи, представники спеціалізованих судів та судів загальної юрисдикції, державні діячі, вітчизняні науковці та ЗМІ.

Питання щодо функціонування ВККС України та ВРЮ України висвітлювалися Аллою Олійник, членом Вищої Ради юстиції України, суддею Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ України, та Станіславом Щоткою, секретарем Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, суддею Верховного Суду України у відставці.

Голова РСУ Валентина Симоненко та члени РСУ Людмила Волкова і Тетяна Суярко звернули увагу на необхідність посилення медійної складової діяльності суддів, контролю за організацією роботи судів та налагодження діалогу з представниками засобів масової інформації для належного висвітлення діяльності суду.

 «Відкритість судової влади - це одна з основних умов сьогодення для ефективного функціонування держави в цілому. Необхідність об'єктивного висвітлення інформації про суд та, відповідно, наявність у журналіста достатньої інформації для належного виконання своїх обов'язків є запорукою ефективного комунікативного процесу у суспільстві,» - зазначила про актуальність проблеми відкритості суду Людмила Волкова, суддя Харківського окружного адміністративного суду, член Ради суддів України.

Започаткований наприкінці минулого року переговорний процес між журналістською спільнотою Харківщини та представниками судових установ області знайшов своє втілення на форумі. Так, спілкою журналістів Харківської області та головами апеляційних судів всіх юрисдикцій підписано меморандум про взаємопорозуміння та співпрацю.

Діяльність у напрямку розвитку суддівського самоврядування в Україні висвітлено Володимиром Кравчуком, президентом АРССУ, членом Правління АПУ, суддею Львівського окружного адміністративного суду.

Президент Асоціації правників України Денис Бугай під час виступу презентував власне бачення реформи адвокатури як елементу ефективного правосуддя.

У рамках другої частини форуму «Судова реформа: погляд професіоналів» суддею ХОАС Людмилою Волковою закцентовано увагу на питанні регіонального аспекту забезпечення безпеки судів.

«У Харківській області лише 3 районні суди міста мають цілодобову охорону спецпідрозділами Національної поліції. Наприклад, Ізюмський міськрайонний суд, що знаходиться території, яка безпосередньо межує із зоною проведення антитерористичної операції, не забезпечений охороною приміщення. Червонозаводський районний суд м. Харкова, на території якого знаходиться обласна прокуратура та який розглядає резонансні кримінальні справи, також на сьогодні оголений та не охороняється. У той же час постанова Кабміну №906 від листопада 2015 передбачає тимчасово, на період до початку виконання в повному обсязі повноважень відомчою воєнізованою охороною Державної судової адміністрації, що охорона судів, інших органів та установ судової системи, а також установ судових експертиз здійснюється підрозділами Національної гвардії та Національної поліції. Однак на сьогодні вказана постанова не виконується,» - прокоментувала зазначену ситуацію Людмила Волкова.

За наслідками обговорення вказаної проблеми у рамках форуму висловлено пропозицію звернутися до керівництва обласного рівня Національної поліції та Міністерства внутрішніх прав України з вимогою виконання вказаної постанови та забезпечення охорони приміщень судів області.

 «Оскільки форум присвячений проблемам правосуддя у Харківській області, вважаю за необхідне звернути увагу присутніх на основні проблеми, що супроводжують діяльність судів вже тривалий час, - зазначив під час свого виступу суддя ХОАС Олексій Котеньов.

- Зокрема, це проблема незалежності судової влади від політичного та громадського тиску. Всім відома ситуація, коли наприкінці осені 2014 року у ХОАС розглядалася справа щодо звільнення прокурора із займаної посади на виконання вимог закону «Про очищення влади». Суд установив, що фактично позивача було звільнено не за порушення тих чи інших вимог закону, а за перебування на посаді, а тому позов задоволено, а особу поновлено на посаді. Рішення у цій справі набуло значного суспільного резонансу. Народні депутати та директор люстраційного департаменту Мін’юсту «завітали» до Харкова в супроводі осіб у військовій формі із погрозами судді ХОАС, що «прив’яжуть, як собаку, щоб гавкала», а також суддям апеляційної інстанції, що «повикидають їх із вікон», що пролунало із національних телеканалів. Судді ХААС спільно із суддями ВАСУ звернулися до відповідних правоохоронних органів, однак ознак суспільно небезпечного діяння у висловлюваннях народних депутатів правоохоронними органами не виявлено, оскільки, на думку слідчого, «сприйняття погроз на свою адресу є суб’єктивним уявленням суддів про події, що відбуваються». Із моменту зазначених подій пройшло більше року, однак ні правоохоронці, ні  Рада суддів України не мають жодних відомостей про притягнення осіб, які публічно погрожують суддям, до відповідальності. На мій погляд, саме таке нівелювання прав суддів регіону на можливість незалежно відправляти правосуддя стає ключовою проблемою у контексті проведення судової реформи,» - наголосив Олексій Котеньов.

Останній блок форуму під назвою «Вільний мікрофон» модерувався суддею Людмилою Волковою. Учасники форуму обговорювали питання коментування поведінки суддів колегами та представниками суддівського самоврядування; питання притягнення суддів до кримінальної відповідальності за завідомо неправосудні рішення; критерії та підходи для встановлення стресостійкості суддів як одного з критеріїв здатності відправляти правосуддя, тощо.