flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Семінар "Застосування практики Європейського суду з прав людини та Суду ЄС в контексті розгляду адміністративних спорів - Доступ до правосуддя - Основоположні права"

15 квітня 2016, 16:21

 

Судді Харківського окружного адміністративного суду Людмила Волкова та Олексій Котеньов взяли участь у семінарі «Застосування практики Європейського суду з прав людини та Суду ЄС в контексті розгляду адміністративних спорів – Доступ до правосуддя - Основоположні права», що проходив 14-15 квітня у місті Києві. Організаторами заходу стали Вищий адміністративний суд України та Європейська Комісія в рамках інструмента інституційної розбудови TAIEX.

Головна мета семінару – окреслення джерел походження основоположних прав у різних правових системах із приділенням окремої уваги  положенням статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та статті 47 Хартії основоположних прав, а також  обговоренню цих питань на основі практичних навчальних справ.

Із вітальним словом до учасників семінару звернувся Михайло Цуркан, в.о. Голови Вищого адміністративного суду України, який зазначив, що для адміністративних судів України питання врахування всіма національними судами практики Європейського суду з прав людини  та забезпечення доступу до неї становлять великий інтерес, зокрема щодо вивчення досвіду європейських країн у сфері організації роботи з ознайомлення суддів із судовою практикою Європейського суду з прав людини.

«Ще у 1996 році у своїй Конституції наша держава визначила, що людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються найвищою соціальною цінністю. Ефективні механізми здійснення правосуддя, забезпечення прав людини важливі не лише для громадян України, українських підприємств та організацій, й для розвитку ефективної економічної інтеграції, для зростання інвестицій в нашу економіку»,  наголосив Михайло Цуркан.

Експертами на семінар запрошено суддю Верховного адміністративного суду Австрії Гайнріха Ценса та суддю Адміністративного суду міста Відня (Австрія), Генерального секретаря Європейської асоціації суддів адміністративних судів Едіт Целлер. Учасниками семінару стали судді Вищого адміністративного суду України, апеляційних і окружних адмінсудів

14 квітня учасниками обговорено джерела основоположних прав, зокрема, законодавство ЄС, Конвенцію про захист прав людини та основоположних свобод, національні конституції, розглянуто питання конфліктів між положеннями конституцій та наднаціональними правовими режимами. Також учасникам семінару запропоновано вирішити справи, що вже були предметом розгляду у ЄСПЛ та Суді ЄС, а саме «Поліцейський», «Люсі», «Розпалювання ненависті», «Вибори».

15 квітня експертами представлено для обговорення питання колізії між Конвенцією про захист прав людини та основоположних свобод та законодавством ЄС з процесуальних питань та надано учасникам заходу практичні завдання (справи «Державні службовці» та «Ігрові автомати»).

«Проведення семінарів подібної тематики, на мій погляд, має надважливе значення для суддів адміністративної юстиції, адже вміння застосовувати норми Конвенції та враховувати практику ЄСПЛ при відправленні правосуддя сприятиме більш чіткому, ефективному та справедливому захисту прав, свобод та інтересів людини та інтересів юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин, що безпосередньо є завданням адміністративного судочинства,»- прокоментував актуальність заходу суддя Олексій Котеньов.