flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Увага! З 21 лютого приватні юридичні особи для участі у цивільних та адміністративних справах повинні мати Електронний кабінет

22 лютого 2024, 11:06

З 21 лютого 2024 року наявність електронного кабінету в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі (ЄСІТС) стала обов'язковою для всіх юридичних осіб приватної форми власності, які беруть участь в цивільних та адміністративних справах. Це передбачено перехідними положеннями Закону України № 3200-IX«Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов’язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами».

Електронний кабінет надає можливість обміну (надсилання та отримання) документами (в тому числі процесуальними документами, письмовими та електронними доказами тощо) між судом та учасниками судового процесу, а також між учасниками судового процесу. Електронна ідентифікація особи здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису чи інших засобів електронної ідентифікації, які дають змогу однозначно встановити особу.

Закон передбачає, що у разі звернення до суду особою, яка зобов’язана зареєструвати електронний кабінет, але не виконала свого обов’язку, документи такої особи залишатимуться судом без руху, або повертатися, залежно від виду процесуального документа.

При цьому, зареєструватися безпосередньо такі юридичні особи мають навіть тоді, коли із судом листується їх адвокат (абзац 2 ч. 6 ст. 6 ГПК у редакції Закону 3200). Тобто, повинна буде зареєстрована як сама юридична особа, так і її адвокат. 

Зареєструвати електронний кабінет в ЄСІТС можна за посиланням: https://id.court.gov.ua

Із порядком реєстрації Електронного кабінету можна ознайомитись у розділі 4 «Реєстрація та авторизація користувачів» Інструкції користувача Електронного суду ЄСІТС за посиланням: https://is.gd/y5sLfZ