flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підведені підсумки опитування відвідувачів судів

06 листопада 2014, 15:44

 

05 листопада у Національній академії наук України відбулась презентація опитування відвідувачів судів. Це опитування проводив Центр суддівських студій спільно із Радою суддів України та Державною судовою адміністрацією в рамках Проекту Ради Європи «Посилення незалежності, ефективності та професіоналізму судової влади в Україні» за фінансової підтримки уряду Швеції.

Опитування проводилось з 1 по 5 вересня 2014 року у всіх судах України, окрім АРК, Донецької та Луганської областей (через тимчасову окупацію півострову та проведення антитерористичної операції на сході України). За час проведення опитування було опитано 21 732 респондента.

Респондентам було запропоновано оцінити зручність перебування у суді, повноту, якість та доступність інформації для відвідувачів суду, ефективність організації роботи суду, поділитись власною думкою про незалежність та неупередженість суду при розгляді їх справи, а також відповісти на питання чи прийняв суд справедливе рішення, чи відомі їм випадки корупційних дій з боку суддів та працівників судів тощо.

Опитування проводилось анонімно за допомогою працівників апарату суду.

Порівняно із 2012 роком (коли проводилось аналогічне опитування) зручність умов перебування у судах виросло на 5 %. Відносно позитивно громадяни оцінили ефективність та організацію роботи судів: 29,05% - «відмінно», 44,46% - «добре».

Щодо справедливості судових рішень, то тільки 51,97% опитаних вважають їх справедливими. На питання про факти корупційних дій та хабарництво суддів та працівників судів 10,42% респондентів місцевих судів відповіли позитивно. В апеляційних судах цей показних вище: позитивну відповідь дали 24,06%.

Загалом, результати дослідження зафіксували задовільний рівень довіри громадян до конкретних судів, у яких розглядалися їх справи - 55,84%. Але при цьому рівень довіри тих самих респондентів до судової влади вцілому значно нижчий - 31,8%.

На думку експертів, такі дані моніторингу можуть свідчити, що громадяни очікують від судової влади ініціатив та практичних кроків з реформування системи правосуддя, зміцнення незалежності суддів та підвищення рівня довіри.

У свою чергу Голова Ради суддів загальних судів, суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Павло Гвоздик зауважив, що вирішення багатьох проблемних питань, виявлених під час дослідження, знаходиться не лише у компетенції судової влади. «Підвищення довіри до судової системи є завданням всього суспільства, а не лише суддівського корпусу. Тому результати опитування повинні бути адресовані й іншим державним органам, зокрема і представникам  законодавчої влади. Очевидно, що потрібно створити такий механізм, який би надавав можливість більш оперативно коригувати законодавство», – наголосив Павло Гвоздик.