flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Публікація Харківського окружного адміністративного суду в газеті «Вечерний Харьков»

17 вересня 2014, 12:14

            16 вересня на шпальтах газети «Вечерний Харьков» Харківським окружним адміністративним судом розміщено статтю, якою до громадськості Харьківщини доведені окремі аспекти виборчого процесу позачергових виборів депутатів до Верховної ради України.

 

Забезпечення судового захисту прав учасників виборчого процесу

26 жовтня 2014 року в Україні відбудуться позачергові вибори депутатів до Верховної Ради України (частина третя статті 16 Закону України «Про вибори народних депутатів України»). Позачергові вибори депутатів відбуваються в останню неділю шістдесятиденного строку з дня опублікування Указу Президента України про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України, виданого відповідно до Конституції України.

Виборчий процес позачергових виборів депутатів починається з дня, наступного після дня опублікування Указу Президента України та завершується через п'ятнадцять днів після офіційного оприлюднення Центральною виборчою комісією результатів виборів депутатів.

Одразу постає питання, що є виборчим процесом? Виборчий процес – це здійснення суб'єктами, визначеними статтею 12 зазначеного вище Закону, виборчих процедур, передбачених Законом України «Про вибори народних депутатів України» (далі – Закон).

З метою забезпечення судового захисту прав учасників виборчого процесу та належного розгляду судами адміністративних справ з приводу спорів, пов'язаних з виборами народних депутатів України на законодавчому рівні визначено, що суди, виборчі комісії, правоохоронні органи організовують роботу під час виборчого процесу, в тому числі у вихідні дні та в день голосування, таким чином, щоб забезпечити прийом і розгляд документів щодо підготовки та проведення виборів депутатів, позовних заяв, скарг та звернень виборчих комісій у строки та спосіб, встановлені Законом.

Порядок та строки оскарження рішень, дій чи бездіяльності, що стосуються процесу виборів депутатів визначений розділом XIII Закону.

Але з метою надання правової допомоги громадянам Харківщини з питань, які можливо будуть предметом оскарження в судовому порядку під час реалізації ними виборчих прав, визначених Конституцією України та іншими нормативно-правовими актами, зупинимося на деяких аспектах юрисдикції окружних адміністративних судів щодо вирішення адміністративних справ зазначеної категорії.

Відтак, юрисдикція адміністративних судів розповсюджується на спори щодо правовідносин, пов'язаних з виборчим процесом чи процесом референдуму. Особливості провадження даної категорії справ визначаються статтями 172-179 Кодексу адміністративного судочинства України.

Зокрема, статтею 172 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено  особливості провадження у справах щодо оскарження рішень, дій або бездіяльності виборчих комісій, комісій з референдуму, членів цих комісій. Відповідно до частини першої цієї статті право оскаржувати рішення, дії чи бездіяльність виборчих комісій, комісій з референдуму, членів цих комісій мають суб’єкти відповідного виборчого процесу (крім виборчої комісії), а також ініціативна група референдуму, інші суб’єкти ініціювання референдуму. Частиною другою даної статті встановлено, що виборець (громадянин, який має право голосу у відповідних виборах або референдумі) може оскаржити рішення, дію чи бездіяльність виборчих комісій, комісій з референдуму, членів цих комісій, якщо таке рішення дія чи бездіяльність порушує виборчі права або інтереси щодо участі у виборчому процесі чи процесі референдуму його особисто.

Поряд з цим, слід наголосити на тому, що до окружного адміністративного суду можуть бути оскаржені рішення, дії чи бездіяльність обласних виборчих комісій, районних, міських (в тому числі міста Києва), районних у містах виборчих комісій щодо підготовки та проведення місцевих виборів; територіальних (окружних) виборчих комісій щодо підготовки та проведення виборів народних депутатів України, а також членів цих комісій за місцезнаходженням відповідної комісії.

Для отримання більш детальної інформації з приводу порядку і підстав звернення до суду під час виборчого процесу та реалізації виборчих прав пропонуємо звертатися на офіційний веб-сайт Харківського окружного адміністративного суду (адреса сайту: khoas.gov.ua., в рамках рубрики сайту «Питання-відповідь»).