flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Українсько-німецький колоквіум з питань адміністративного процесуального права

06 червня 2011, 11:36

6 червня 2011 року в приміщенні Харківського окружного адміністративного суду відбувся колоквіум з обміну досвідом роботи між працівниками ХОАС та колегами з Німеччини. Були обговорені питання адміністративного процесу в обох країнах, зокрема, з підготовки, розгляду та вирішення адміністративних справ.

 

Ділова зустріч юристів двох країн ініційована Німецьким Фондом міжнародного правового співробітництва (НФМПС).

 

Судді з Німеччини вже відвідували ХОАС у жовтні минулого року, зацікавилися досвідом українських колег. «Контакти з українськими судами та колегами тривають з початку 90-х років. Ми були вже один раз у Харкові, нас вразив високий професійний рівень у суді,  отже виникла потреба та бажання ще раз приїхати», - прокоментував мотиви візиту   суддя Адміністративного суду м. Трір  Уве Гьорген.

 

«Ми знаємо, що наші українські колеги в адміністративних судах стикаються з певними труднощами, оскільки, на відміну від німецьких судів, в Україні не створені необхідні законодавчі засади, а в Німеччині вони давно існують. У першу чергу, ми маємо на увазі закон «про адміністративні процедури». Втім відомо, що в Україні цей закон вже знаходиться на шляху до прийняття. Ми бажаємо, щоб він був схвалений якомога швидше, бо цей закон полегшить роботу адміністративних судів. Щодо електронного діловодства адміністративних судів, ми маємо багато спільного. Окрім того, що позовну заяву можно відправити електронною поштою, в електронній формі. В Україні теж до цього готуються, як нам відомо, це лише питання часу», - зазначив, суддя Вищого Адміністративного суду землі Рейнланд-Пфальц  Мартін Штайнкюлер.

 

Гості   взяли участь у судових слуханнях, обговорили з колегами проблеми та нюанси судового провадження адміністративного судочинства.

 

З українського боку участь у колоквіумі взяли голова ХОАС Юрій Кучма, представник НФМПС Геннадій Рижков, працівники Вищого адміністративного суду України Едуард Швед та Володимир Перепелюк,  керівник  та працівники апарату,   судді    Харківського окружного адміністративного суду.

 

Гості мали нагоду зустрітися з старшокласниками Безлюдівського юридичного ліцею імені І. Я. Підкопая. Цього дня у суді проходив черговий урок у рамках пілотного навчально-просвітницького проекту «Суд - шляхи довіри». Це вже третій урок програми підвищення правової грамотності, започаткований ХОАС для молоді.