flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Презентація результатів третього епапу опитування громадян щодо оцінки рівня задоволеності якістю окремих аспектів функціонування судів.

27 травня 2011, 17:02

             27 травня 2011 року у приміщенні Харківського апеляційного адміністративного суду відбулась презентація результатів третього епапу опитування громадян щодо оцінки рівня задоволеності якістю окремих аспектів функціонування судів.

 

             Респонденти - відвідувачи суду були опитані в період грудень 2010 - січень 2011 року у формі карток громадянського звітування. У Харкові оцінювалася діяльність двох пілотних судів: адміністративного окружного та апеляційного.

 

            Опитування проводилось фахівцями Харківського інституту прикладних гуманітарних досліджень, у рамках проекту USAID «Україна: верховенство права». Тепер його результати презентовано представникам  пілотних судів, проекту. Захід висвітлювався у засобах масової інформації.

 

            Особливістю цієї презентації стала можливість спостерігати динаміку показників оцінки громадськості протягом 3-х років. І дуже приємно відмітити що по більшості показників спостерігається рух у позитивному напрямку.

 

            Предметом обговорення були передумови такого руху, і перш за все, вжиття заходів, спрямованих на покращення результатів роботи, за наслідками двох попередніх етапів дослідження. Також підкреслено вирішальну роль впровадження сучасних методів та технологій адміністрування, таких як електронна система «Діловодство», яка надає багато нових можливостей для впровадження нових сучасних комунікаційних засобів  в суді. Все це направлено на підвищення ефективністі, прозорості судової системи, підвищення її авторитету.

 

            Також учасники зосередились на обговоренні проблемних питань у роботі обох судів. Як підкреслив представник проекту USAID «Україна: верховенство права» Олександр Шваюн, опитування дозволило виявити два блоки проблем: труднощі, що існують у судах в яких проводилось опитування, тобто місцевого характеру. Прикладом такої проблеми є вкрай недостатнє забезпечення приміщенням Харківського окружного адміністративного суду, що незважаючи на всі зусилля з боку його керівництва, не дозволяє створити належні умови для громадян, які звернулись за захистом своїх прав та законних інтересів. Так і проблеми загальнореспубліканського масштабу, вирішення яких  в основному знаходиться в законодавчий площині.

 

            В ході презентації окреслено напрями їх вирішення на кожному етапі, та визначено форми дієвої участі кожного з учасників.

            Наприкінці  заходу представники пілотних судів виразили щиру подяку Харківському інституту прикладних гуманітарних досліджень та проекту USAID «Україна: верховенство права» за організацію опитування. Директор проекту Девід Вон, в свою чергу, запросив учасників презентації на міжнародну конференцію, що буде проходити наприкінці червня в м. Києві  за підсумками 3-х етапів дослідження.