flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Шановні представники засобів масової інформації та громадськості!!

11 вересня 2019, 17:25

     У зв’язку з надходженням численних звернень з боку представників ЗМІ з приводу надання коментарів стосовно змісту постановлених судом рішень або ухвал у справі № 520/6394/19 за позовом Черняка Ігоря Юрійовича,  Булаха Дмитра Андрійовича, Харківської територіальної організації партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність», Народного депутата України Білецького А.Є., Політичної партії «Демократична сокира», Харківської обласної організації Всеукраїнського об'єднання «Свобода»  до Харківської міської ради, треті особи - Харківська обласна державна адміністрація, Український інститут національної пам'яті  про визнання протиправним та скасування Рішення Харківської міської ради Харківської області 27 сесія 7 скликання від 19 червня 2019 року №1667/19 "Про розгляд електронної петиції", яка перебувала на розгляді в Харківському окружному адміністративному суді, суд вважає за необхідне повідомити наступну інформацію.

     Статтями 257-262 КАС України встановлено спрощену форму позовного провадження в адміністративному судочинстві для будь-якої справи, віднесеної до юрисдикції адміністративного суду, за винятком справ, для яких кодексом визначено виключно загальну форму позовного провадження. Справа № 520/6394/19 була розглянута судом в порядку спрощеного позовного провадження відповідно до вимог зазначених статей.

     05.09.2019 року у справі № 520/6394/19 було постановлено рішення суду, яким вимоги позивачів задоволено, визнано протиправним та скасовано Рішення Харківської міської ради Харківської області 27 сесія 7 скликання від 19 червня 2019 року №1667/19 "Про розгляд електронної петиції".

     Повний текст вказаного рішення є загальнодоступним та оприлюднений відповідно до вимог законодавства України на веб-ресурсі Єдиного державного реєстру судових рішень, доступному за посиланням http://reyestr.court.gov.ua/

     Вказане рішення є рішенням суду першої інстанції, яке відповідно до вимог Кодексу адміністративного судочинства набирає чинності після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

     Строк для оскарження рішення суду першої інстанції до апеляційного суду становить 30 днів з моменту проголошення рішення суду.

     Відтак, станом на сьогоднішній день, вказане рішення не набрало законної сили.

    У разі подання апеляційної скарги зазначене рішення суду, якщо його не буде скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

     Рішення суду має бути виконане у випадку, коли воно набрало законної сили.

Відтак, виконання зазначеного рішення буде можливим або після спливу строку на апеляційне оскарження – якщо не буде подано апеляційну скаргу, або після завершення розгляду справи за апеляційною скаргою (у випадку її подання) апеляційним судом.

     Стосовно надання роз’яснень щодо підстав, мотивів, та будь-яких інших складових змісту рішення суду, суд повідомляє наступне.

     Повний текст рішення суду у справі 520/6394/19 є загальнодоступним, підстави, мотиви та зміст зазначеного рішення викладений суддею в судовому рішенні.

     Статтею 10 та 11 Кодексу суддівської етики суддя має здійснювати обов’язки безсторонньо і неупереджено та утримуватися від поведінки, будь-яких дій або висловлювань, що можуть призвести до виникнення сумнівів у рівності професійних суддів, народних засідателів та присяжних при здійсненні правосуддя.

     Разом з тим, суддя повинен проявляти повагу до права на інформацію про судовий розгляд та не допускати порушення принципу гласності процесу. У визначеному законом порядку суддя надає засобам масової інформації можливість отримувати інформацію, не допускаючи при цьому порушення прав і свобод громадян, приниження їх честі й гідності, а також авторитету правосуддя.

     Стаття 12 Кодексу суддівської етики визначає, що суддя не може робити публічних заяв, коментувати в засобах масової інформації справи, які перебувають у провадженні суду, та піддавати сумніву судові рішення, що набрали законної сили. Суддя не має права розголошувати інформацію, що стала йому відома у зв'язку з розглядом справи.

    Вказане положення Кодексу суддівської етики кореспондується з положеннями Висновку №7 Консультативної ради європейських суддів «Правосуддя та суспільство», згідно якого  судді висловлюються насамперед через свої рішення та не повинні роз’яснювати їх у пресі або робити публічні заяви щодо справ які знаходяться у їхньому провадженні.

     Вказані норми не є обмеженням принципу гласності та відкритості, та зумовлені захистом прав та інтересів учасників справи від їх розголошення в тому числі через ЗМІ.

    Чинним законодавством, зокрема нормами КАС України, передбачено процедуру надання роз’яснень судових рішень за заявою учасників справи. Вказаний спосіб роз’яснення рішення є процесуальною дією, за вчиненням якої мають право звернутися учасники справи.

     Звернення будь-яких інших осіб, в тому числі представників ЗМІ за роз’ясненням судових рішень нормами КАС України та іншими нормами чинного законодавства не передбачено.

    Харківський окружний адміністративний суд чітко та доброчесно дотримується принципів відкритості та звертається до представників ЗМІ з проханням дотримуватись вказаних вище принципів на отримання інформації та утриматись від коментарів, що дискредитують судову систему через обмеженість права суду у наданні коментарів.

  Заздалегідь вдячні.

     Перелік інформації яка є відкритою та підлягає оприлюдненню встановлено частиною 3 статтею 11 КАС України, відповідно до якої інформація щодо суду, який розглядає справу, учасників справи та предмета позову, дати надходження позовної заяви (скарги) або будь-якої іншої заяви або клопотання у справі, у тому числі особи, яка подала таку заяву, вжитих заходів забезпечення позову та (або) доказів, стадії розгляду справи, місця, дати і часу судового засідання, руху справи з одного суду до іншого, є відкритою та підлягає невідкладному оприлюдненню на офіційному веб-порталі судової влади України в порядку, визначеному Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему.

     Харківський окружний адміністративний суд також повідомляє, що отримати необхідну інформацію в межах встановлених чинним законодавством України по справах, які надійшли до Харківського окружного адміністративного суду (наприклад інформація щодо дати та місця слухання, призначення до розгляду, списку апеляційних скарг тощо) можна на офіційному веб-сайті суду «Судова влада України» або у інформаційно-довідковому контакт-центрі суду за тел. 730-49-00, 730-49-01, 730-49-02.

 

 

Суддя-спікер

Харківського окружного

адміністративного суду                                                             Кухар М.Д.