flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги представників ЗМІ!

15 березня 2019, 16:27

     Звертаємо Вашу увагу, що у зв’язку з надходженням численних звернень з боку представників ЗМІ з приводу надання коментарів стосовно змісту та порядку виконання постановлених судом рішень або ухвал у справах, які перебувають на стадії судового розгляду, Харківський окружний адміністративний суд змушений надати роз’яснення стосовно наявності права у судді (в тому числі у судді-спікера) або прес-секретаря суду давати оцінку/коментар судового рішення, а також інформації, яка є відкритою згідно із Законом України «Про судоустрій та статус суддів» та інформації, яка є доступною тільки для учасників судового процесу.

     Відповідно до вимог чинного законодавства, зокрема нормами КАС України, передбачено процедуру надання роз’яснень судових рішень за заявою учасників справи. Вказаний спосіб роз’яснення рішення є процесуальною дією, за вчиненням якої мають право звернутися учасники справи.

     Звернення будь-яких інших осіб, в тому числі представників ЗМІ за роз’ясненням судових рішень (в тому числі ухвал суду) нормами КАС України та іншими нормами чинного законодавства не передбачено.

     Статтею 10 та 11 Кодексу суддівської етики на суддю покладеній обов’язок виконувати обов'язки судді безсторонньо і неупереджено та утримуватися від поведінки, будь-яких дій або висловлювань, що можуть призвести до виникнення сумнівів у рівності професійних суддів, народних засідателів та присяжних при здійсненні правосуддя.

     Разом з тим, суддя повинен проявляти повагу до права на інформацію про судовий розгляд та не допускати порушення принципу гласності процесу. У визначеному законом порядку суддя надає засобам масової інформації можливість отримувати інформацію, не допускаючи при цьому порушення прав і свобод громадян, приниження їх честі й гідності, а також авторитету правосуддя.

     Стаття 12 Кодексу суддівської етики визначає, що суддя не може робити публічних заяв, коментувати в засобах масової інформації справи, які перебувають у провадженні суду, та піддавати сумніву судові рішення, що набрали законної сили. Суддя не має права розголошувати інформацію, що стала йому відома у зв'язку з розглядом справи.

    Вказане положення Кодексу суддівської етики кореспондується з положеннями Висновку №7 Консультативної ради європейських суддів «Правосуддя та суспільство».

     Згідно з Висновком №7 Консультативної ради європейських суддів «Правосуддя та суспільство» та затвердженим Радою суддів України Коментарем до Кодексу суддівської етики, судді висловлюються насамперед через свої рішення та не повинні роз’яснювати їх у пресі або робити публічні заяви щодо справ які знаходяться у їхньому провадженні.

     Вказані норми не є обмеженням принципу гласності та відкритості, та зумовлені захистом прав та інтересів учасників справи від їх розголошення в тому числі через ЗМІ.

     Харківський окружний адміністративний суд чітко та скрупульозно дотримується принципів відкритості та звертається до представників ЗМІ з проханням дотримуватись вказаних вище принципів на отримання інформації. Заздалегідь вдячні.

     Перелік інформації яка є відкритою та підлягає оприлюдненню встановлено частиною 3 статею 11 КАС України, відповідно до якої інформація щодо суду, який розглядає справу, учасників справи та предмета позову, дати надходження позовної заяви (скарги) або будь-якої іншої заяви або клопотання у справі, у тому числі особи, яка подала таку заяву, вжитих заходів забезпечення позову та (або) доказів, стадії розгляду справи, місця, дати і часу судового засідання, руху справи з одного суду до іншого, є відкритою та підлягає невідкладному оприлюдненню на офіційному веб-порталі судової влади України в порядку, визначеному Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему.

    Харківський окружний адміністративний суд також повідомляє, що отримати необхідну інформацію в межах встановлених чинним законодавством України по справах, які надійшли до Харківського окружного адміністративного суду (наприклад інформація щодо дати та місця слухання, призначення до розгляду, списку апеляційних скарг тощо) можна на офіційному веб-сайті суду «Судова влада України» або у інформаційно-довідковому контакт-центрі суду за тел. 730-49-00, 730-49-01, 730-49-02.