flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Що таке безоплатна правнича допомога та хто має право її отримати?

18 квітня 2024, 11:22

Безоплатна правнича допомога - правнича допомога, що гарантується державою та повністю або частково надається за рахунок коштів Державного бюджету України, місцевих бюджетів та інших джерел.

Правовідносини у сфері надання безоплатної правничої допомоги (далі – БПД) регулюються Законом України «Про безоплатну правничу допомогу».

 

БПД може бути первинною та вторинною.

 

БПД первинна - вид державної гарантії, що полягає в інформуванні особи про її права і свободи та обов’язки, порядок їх реалізації та виконання, відновлення прав у випадку їх порушення та порядок оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб та включає такі види правничих послуг:

  • надання правової інформації;
  • надання консультацій і роз'яснень з правових питань;
  • складення заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру);
  • надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правничої допомоги та медіації.

 

Хто має право на БПД первинну?

Право на БПД первинну згідно з Конституцією України та Законом України «Про безоплатну правничу допомогу» мають усі особи, які перебувають під юрисдикцією України.

 

 

БПД вторинна - вид державної гарантії, що полягає у створенні рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя та включає такі види правничих послуг:

  • захист;
  • здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правничу допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами;
  • складення документів процесуального характеру.

 

Хто має право на БПД вторинну?

Внутрішньо переміщені особи, люди з низьким доходом, ветерани війни, члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, члени сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України, діти постраждалі від домашнього насильства, потерпілі від жорстокого поводження, катування чи сексуального насильства під час воєнних дій, люди, які не мають документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, та інші категорії, що наведені у статті 14 Закону України «Про безоплатну правничу допомогу».

Також до вторинної правничої допомоги належить захист, зокрема, усіх підозрюваних, обвинувачених, затриманих та арештованих. Детальніше: https://legalaid.gov.ua/kliyentam/mene-zatrymaly 

 

Послуги системи БПД можна отримати дистанційно та очно:

Телефоном

Найшвидший спосіб проконсультуватися з юристом системи БПД — зателефонувати до контактного центру. Юристи на зв’язку у будні з 8:00 до 18:00 за Київським часом.

З мобільних чи стаціонарних телефонів у межах України: 0 800 213 103. дзвінки  безкоштовні.

Подзвонити з мобільного застосунку Telegram

Для дзвінків з-за кордону +38 044 363 10 41 (вартість дзвінка з-за кордону за тарифами вашого оператора зв’язку).

 

Письмово

Щоб поспілкуватися з юристами письмово, напишіть їм. Повідомлення обробляються у будні з 8:00 до 18:00

У приватному чаті в Telegram «Безоплатна правова допомога (консультації)»

У Facebook (напишіть приватне повідомлення сторінці)

У Instagram (напишіть приватне повідомлення сторінці).

Знайдіть відповідь самостійно

Готові правові консультації можна переглянути на довідково-інформаційній платформі правових консультацій WikiLegalAid.

 

Допомога офлайн у бюро правничої допомоги

Звернутися до найближчого бюро правничої допомоги по безоплатну первинну та вторинну правничу допомогу можна незалежно від реєстрації місця проживання. Бюро правничої допомоги працюють по всій Україні, за винятком регіонів, де тривають бойові дії.

Подивитися розташування, номери телефонів та актуальну інформацію про режим роботи бюро правничої допомоги можна за посиланням: https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=1er4ZNvS4q5ULH8SJpBRxs_-nqqYnNoYg&ll=48.89106229109336%2C31.17295&z=6.

 

Консультаційні пункти

Поспілкуватися з юристом очно можна під час роботи консультаційних пунктів доступу до правничої допомоги у приміщеннях органів державної влади, місцевого самоврядування, соціального захисту нанесення,  спеціалізованих установ, у місцях компактного розміщення внутрішньо переміщених осіб у тих регіонах, де не ведуться бойові дії.

Адреси та графіки роботи консультаційних пунктів  можна переглянути за посиланням: https://legalaid.gov.ua/kliyentam/pro-bezoplatnu-pravovu-dopomogu-bpd/grafik-roboty-konsultaczijnyh-punkt/

 

Чи справді послуги безоплатні?

Так. Послуги системи БПД безоплатні для клієнтів. Робота юристів та адвокатів оплачується з Державного бюджету України. 

При зверненні до суду клієнтам інколи потрібно сплачувати судовий збір, вартість експертиз тощо, що не належить до послуг системи БПД.