flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років

08 травня 2024, 10:41

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років.

В цей день ми згадуємо тих, хто воював на фронті під час Другої світової війни, мирних цивільних людей, які загинули або постраждали від бойових дій та окупації міст і сіл, дітей війни, примусових робітників.

Друга світова охопила значну частину планети. Участь у ній взяла 61 держава. Воєнні дії велися на території близько 40 країн –  у Європі, північній Африці, Азії, Тихоокеанському регіоні.

Українська земля була одним із основних місць масштабних битв і найзапеклішого спротиву. Українці на боці антигітлерівської коаліції зробили значний внесок у перемогу над нацизмом та союзниками гітлерівської Німеччини. Мільйони українців чинили спротив зі зброєю в руках у різних регулярних арміях світу, сотні тисяч боролися в підпільних і повстанських структурах.

Друга світова війна тривала шість років. Перемога над нацизмом була здобута внаслідок неймовірної концентрації всіх сил, взаємодопомоги, консолідації і мобілізації суспільства, солідарності народів та повного перелаштування економічного, політичного і соціального життя в інтересах боротьби зі злом. Ця історія добре ілюструє, в який спосіб спільноти досягають важливих перемог.    

Ми повинні пам’ятати ті страшні події та жертви того часу, щоб зрозуміти, наскільки важливо захищати наші свободи та права, щоб запобігти повторенню трагедій минулого.

Цього дня ми повинні присвятити деякий час тому, щоб згадати наших героїв, щоб вшанувати пам’ять тих, хто віддав своє життя за нашу свободу. Нехай цей день нагадує нам про те, що ми повинні бути завжди готові захистити нашу країну та наші цінності від будь-якої загрози.